NIEUW BOEK Oostkamp en Hertsberge in de Eerste Wereldoorlog


Het boek is vanaf 29 oktober 2017 te koop aan 29,95 €

 

 

GRATIS Voordracht met prof. Sophie De Schaepdrijver en auteur Wim Deneweth (hier inschrijven) - zaterdag 28 oktober om 20 uur (De Valkaart)

of bij Sebastian Vande Ginste (sebastian.vandeginste@skynet.be of 050/841316

Reserveer alvast jouw exemplaar!

HOE?
Schrijf 29,95 € per exemplaar over op rekeningnummer BE39 7380 0147 4119 van Heemkundige Kring Oostkamp met vermelding van uw naam en adres. Eventueel te vermeerderen met 7 € voor verzendingskosten.
Haal je boek af op zaterdag 28 oktober vanaf 18.30 uur in De Valkaart, Albrecht Rodenbachstraat 42 (Oostkamp).

Na die datum kan je boek afgehaald worden bij auteur Wim Deneweth.
Let op: wil je de voordracht bijwonen om 20 uur, vergeet dan niet om in te schrijven (of bij Sebastian Vande Ginste sebastian.vandeginste@skynet.be of 050/841316).

Klik hier voor uitgebreide informatie

Met de steun van  en


 

Op zaterdag 28 oktober is er om 20 uur een gratis voordracht over Oostkamp en Hertsberge in de Eerste Wereldoorlog in de theaterzaal van De Valkaart.

Vanaf 18.30 uur kunnen bestelde boeken afgehaald worden.

Wie naar de voordracht van 20 uur komt, kan zijn boek vooraf of na de voordracht meenemen.

De voordracht is gratis, maar inschrijven is verplicht via de webshop van de gemeente Oostkamp. (zoek ticket voor "Lezing 'Oostkamp en Hertsberge in de Eerste W.O.')

of bij Sebastian Vande Ginste (sebastian.vandeginste@skynet.be of 050/841316

 

Bekijk hier de flyer met alle informatie

 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er veel Duitse militaire activiteit in Oostkamp en Hertsberge. Dat heeft alles te maken met de gunstige ligging van de gemeente. Zowel het kanaal Gent-Brugge, de spoorlijn Brussel-Oostende als de steenweg Brugge-Kortrijk garanderen een vlotte bereikbaarheid. De relatief geringe afstand tot het front is een bijkomende troef. De talrijke kastelen zijn een rustplaats voor tienduizenden Duitse frontsoldaten.

Voor het verhandelen en het transport van militair materiaal en munitie worden Vlaamse arbeidskrachten en krijgsgevangenen ingezet. Oostkamp telt maar liefst vijf Duitse vliegvelden. Kort na de bevrijding worden ze door de Belgische luchtmacht en door onze koning gebruikt.

De Duitse militaire aanwezigheid heeft een grote impact op het dagelijks leven van jong en oud. Ook de hevige bevrijdingsgevechten laten hun sporen na.

Dit boek beschrijft zowel de militaire gebeurtenissen als het dagelijkse leven van een in haar vrijheid beperkte gemeenschap. Het brengt ook hulde aan de slachtoffers van Oostkamp en de Belgische, Engelse, Duitse en Amerikaanse soldaten die in Oostkamp gesneuveld zijn. Mondeling overgeleverde anekdotes, informatie uit archieven en meer dan zeshonderd unieke foto’s en illustraties werpen een verbluffend licht op wat de Eerste Wereldoorlog in een landelijke gemeente als Oostkamp teweegbracht.

 

Tags: 

Artikel categorie: