Sinds mensenheugenis staat de Sint-Pieterskerk op het Oostkampse gemeenteplein. Wat velen niet weten, is dat dit gebouw intussen al vijfhonderd jaar gezelschap heeft van een site die doorheen de jaren al heel wat namen heeft gekend: Het Schaeck, Gastof van Vlaanderen… en sinds enkele jaren ’t Oud Wethuys.
De oudste vermelding van Het Schaeck dateert van 500 jaar geleden. Doorheen die vijfhonderd jaar heeft de site het wel en wee van de lokale bevolking gedeeld
In de periode april 2006 - mei 2007 werd door het Agentschap R-O Vlaanderen - Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid een inventaris van het bouwkundig erfgoed van de fusiegemeente Oostkamp opgesteld.Dit gebeurde in het kader van de lopende, geografische inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in Vlaanderen.
Naast het postgebouw bevindt zich de oude gemeenteschool uit 1873. Het deed een tijdlang dienst als lokaal voor de FOS en wordt nu gebruikt door de dienst infrastructuur.
Het is heel uitzonderlijk dat er op onze gemeente tot op vandaag (naast de replica aan het gemeentehuis) nog twee originele schandpalen uit het ancien regime terug te vinden zijn. Hoe dit komt, wordt hier verklaard.
Het is een neogotische kapel onder een zadeldak van leien. Vooraan zit een grote deur geflankeerd door 2 blinde vensters. Langs de beide zijkanten zitten 2 vensters. De achterzijde is afgerond. Boven op de kapel staat vooraan een klokkentorentje (met bovenop vroeger een windhaan?) en achteraan een kruis.
Deze grot, die toegewijd is aan de O.L.V. der zeven Weeën (feestdag 15 september), is gebouwd met veldstenen die ter plaatse gewonnen zijn. Binnen staat het beeld van “Maria der Smarten” op een kleine sokkel. Er zijn ook twee stoelen voorzien voor de gelovigen. Langs de buitenkant van de grot bevinden zich de afbeeldingen van “de Vijf Droeve Mysteriën”.