project Erfgoedhappening (2011)

Het project Erfgoedhappening was een samenwerking tussen de Gemeente Oostkamp, Heemkundige Kring Oostkamp (HKO) en KATHO. Het kadert binnen het vak erfgoededucatie van de opleidingen bachelor in het secundair onderwijs (zgn. regent geschiedenis) en bachelor in het sociaal-cultureel werk (zgn. maatschappelijk assistent) van de hogeschool KATHO. De studenten maken in dit vak kennis met de praktijk van het werken met/ rond erfgoed. Er nemen een dertigtal studenten aan dit project deel.

Tijdens het project maken de studenten kennis met het dagelijks leven in Waardamme en Hertsberge tijdens de 20ste eeuw. Er wordt in elk van de twee deelgemeenten een groep van een vijftiental studenten ingezet. Ze doorlopen tussen november 2010-mei 2011 de drie fasen van het project.

Tijdens de eerste fase verzamelen ze informatie. Hiervoor interviewen ze elk drie bewoners die al een heel eind in de gemeente wonen en kunnen vertellen over het dagelijks leven tijdens de voorbije eeuw (verenigingen, school, parochie, festiviteiten, handelszaken, ‘straffe verhalen’…). Ze moeten ook elk minstens 15 ‘historische’ foto’s (die het dagelijks leven in de deelgemeente illustreren) opsporen, inscannen en beschrijven. Op die manier maken de studenten kennis met het gegeven ‘mondelinge geschiedenis’ en het concept van een beeldbank.

In een tweede fase schrijven ze op basis van deze info enkele teksten over het (recente) verleden van Waardamme en Hertsberge.

In de derde fase verwerken ze de opgedane informatie in een activiteit (workshop, rondleiding, sessie) van zowat 45 minuten die tijdens de erfgoedhappening wordt uitgevoerd. Deze happening ging door op 14 en op 15 mei 2011 (en dit telkens van 14u00-17u00).

Artikel categorie: