Erfgoeddag 2019

Datum: 

zondag, 28 april, 2019 - 10:00 tot 17:00

(Klik op de banner voor meer informatie)

 

Praktisch

Organisatie Gemeente Oostkamp - dienst vrije tijd, vrijetijd@oostkamp.be, 050 819 900, http://www.oostkamp.be
Waar Gemeenteplein Oostkamp, Gemeenteplein 1, 8020 Oostkamp
Wanneer zondag 28 april 2019
Van 10.00 uur

 

Info

Gemeentehuis: de startplek voor jouw Erfgoeddag
Voor het eerst presenteren enkele deelnemers hun kunnen op een centrale plek. In het gemeentehuis kan je kennismaken met de unieke fietsencollectie van Michel Van Steenkiste en zijn vakmanschap om fietsen te herstellen. Daarnaast leert Klavertje Vier je kantklossen en tonen ze er enkele originele kantwerkjes. Sylvia Maenhoudt demonstreert je de kneepjes van het vak om papier te restaureren en er originele creaties mee te maken.

Ambachten met een smaakje
Chocolade, honing of brood, ook dat is puur vakmanschap. Vijf generaties lang bakt bakkerij De Knock brood in een hout gestookte oven. Het deeg wordt in een traag draaiende pétrin gekneed, de broden met de hand opgebold en na het rijzen in een originele rijskast met de ovenpaal in de oven gebracht. Choc’atelier leerde het vak dan weer van chocolademeester Dominique Persoone. Imker Roland Verfaillie is reeds van kindsbeen gefascineerd door de natuur. Geïnspireerd door zijn buurman timmerman die bijenkasten maakte, ging Roland vier jaar lang naar de landbouwschool om het wel en wee van de bijen te leren begrijpen. Deze drie ‘culinaire’ ambachtsmensen vertellen je graag hun verhaal op Erfgoeddag.

Atelierbezoeken bij smid en kunstenaars koper, metaal, klei en hout
Zij stellen speciaal voor Erfgoeddag hun atelier open: kunst- en kopersmid Jan Schouteet geeft je tips en tricks rond koperrestauratie, houtsnijwerker Johan Keirse toont je met plezier de stappen voor het maken van een houten pen of vulpen, kunstenaar metaalbewerker Alain Cool imponeert met zijn grootse metalen constructies en ambachtsman Freddy Bultynck demonstreert klei- en keramiektechnieken in zijn atelier.