melkronde in Waardamme (Lennerd Carrein)

In het begin van 20ste eeuw heb je in Waardamme heel wat handelaars en landbouwers.  Je hebt bijvoorbeeld de eierhandel ‘Lannoo en Verhelst’ en de aardappelhandel van Noëlla Clybouw. 

Naast deze handelaars en boeren heb je ook de ambulante handel.  Deze ambulante handel gaat vooral van deur tot deur om goederen te verkopen zoals groenten, fruit, brood en ... melk.

De melk wordt in het begin verhandeld door meneer Provoost.  Hij doet de melkronde van 1953 tot 1956. Melkerij St.-Marie uit Oedelem is de opdrachtgever van deze melkrondes.  Deze melkerij wordt overgenomen door het Aalters zuivelbedrijf Comelco rond 1962. Nu produceert dit bedrijf Belgische producten zoals Stassano, Yazoo en Joyvalle onder de algemene naam Campina.

 

Vanaf 1956 wordt aan Leon Denolf gevraagd of hij de ronde wil overnemen.  Deze vraag komt van de directeur van de Oedelemse melkerij St-Marie.  Leon krijgt van de melkerij een driewielige bakfiets, in de volksmond een ‘triporteur’ genoemd.  Met deze triporteur doet hij zijn volledige melkronde door Waardamme. 

 

Hij verkoopt in Waardamme melk, yoghurt, chocolademelk, karnemelk, kaas en boter.  Naast de melkrijke boter, wordt ook margarine verkocht aan de bevolking.  Als Leon met de triporteur op pad gaat, helpt zijn vrouw, Martha Talloen, met de melkronde.  Rijden met een volle triporteur is een erg lastig werk en Martha wil hiermee het zware werk van haar man verlichten.  Martha helpt, door zelf rond te rijden naar de omliggende kastelen met haar fiets.  Ze hangt aan haar fiets zakken en steekt deze vol met melkproducten.   

 

In 1960 kopen ze een auto om de melkronde te doen.  Deze auto is een klein camionnetje.  Het is een Citroën 2 pk’tje, of in de volksmond een ‘geit’.  Deze auto kopen ze voor 50 000 BEF en betalen ze in stukken terug aan de melkerij.  De aankoop van deze auto zorgt ervoor dat de ronde zich kan uitbreiden.  Vanaf nu doet Leon zijn melkronde tot aan Jan Bauwens, van de voormalige meubelfabriek Bauwens op de Kortrijksestraat.  In de richting van Ruddervoorde kan er uitgereden worden tot aan de wijk de Schaere en de Magerbossen.

 

In 1978 koopt de familie een Fiat als nieuwe wagen.  Met deze auto heeft Leon niet zoveel geluk.  Twee jaar na de aankoop rijdt iemand, die verblindt was door de zon, in op de wagen.  Hij is helemaal kapot.  Dit ongeval gebeurt in de Hagedoornstraat die gelegen is in de wijk ‘De Vijvers’.  Leon zelf heeft geen schrammetje omdat hij net binnen is bij een klant.  Meneer Denolf koopt in 1985 een nieuw wagen, opnieuw een Fiat.

 

De melkronde bedient heel Waardamme en dit van maandag tot en met zaterdag.  De eerste drie jaar begint de dag vroeg voor Leon.  Om vier uur wordt de melk geleverd door de melkerij, dit is omdat ze dan ‘levende ves’ is.  Na drie jaar levert de melkerij de melk in de namiddag.

 

Er is een wet die zegt dat er niet op ronde mag worden gegaan voor acht uur ’s morgens.  Op maandag is de ronde van 8u tot 16u, op dinsdag, donderdag en vrijdag van 8u tot 12u en op woensdag en zaterdag van 8u tot 18u.  De zaterdag is ‘betaaldag’ voor de klanten die hun melk laten afleveren als ze niet thuis zijn.  Leon weet namelijk waar hij overal moet leveren.  Waardamme wordt uiteraard niet helemaal bediend op één dag.  Op maandag gaat de melkronde bijvoorbeeld langs de wijk ‘De Vijvers’, Veldhoekstraat, Sijslostraat, Mariastraat en Stokhovestraat.  Terwijl het op vrijdag van ‘De Vijvers’ naar de Rooiveldstraat, Scharestraat en Magere Bossen gaat.  Bij de ene persoon levert hij één maal per week, bij andere klanten is dit twee maal per week.

De producten zijn ook  erg divers.  Je hebt melk, boter en yoghurt in het assortiment.  De melk krijgt de naam Stabilac en de yoghurt de naam Mik.  Kaas kan verkregen worden op bestelling.  Leon stockeert zijn voorraad in een koele berging en de boter ligt in de kelder. 

Leon gaat ’s middags thuis eten en vertelt aan zijn vrouw wat hij allemaal heeft meegemaakt.  Onder zijn klanten zijn ook mensen die bijvoorbeeld niet goed te been zijn, wat ouder zijn of vrouwen die er alleen voor staan.  Af en toe wordt hem gevraagd om zware zaken mee te helpen verhuizen.

 

Als Leon in de namiddag niet meer op melkronde moet, werkt hij in zijn schoenlappersatelier.  Tijdens zijn melkronde krijgt hij van de mensen ook schoenen mee, die aan herstelling toe zijn.

In 1985 stopt meneer Denolf met de melkronde.  Hij laat de melkronde en zijn wagen over aan mevrouw Marie-Claire Bonne. 

 

Artikel categorie: