Meubelfabriek Adolf Bauwens (door Prudens Santy)

Op het einde van de 19de eeuw en in de 20ste eeuw ontwikkelt er zich in Waardamme een kleine, maar belangrijke, industriezone ten zuiden van de dorpskern. Deze concentratie van bedrijven ligt tussen de Kortrijksestraat en de Zuidstraat. De twee concentraties zijn “De Akker” en ”Bauwens”. “Bauwens” ontstaat in en rond de gebouwen van de in 1950 opgerichte meubelfabriek Bauwens, in de volksmond ook wel de “Oude Fabriek” genoemd.

Adolf Bauwens wordt op 25 december 1912 geboren. Hij woont samen met zijn broer Gaston en zijn ouders in een klein huisje in de Kortrijksestraat, dicht bij de Kerkstraat. Het is zijn oudere broer Gaston die begint met ramen, deuren en horlogekasten op bestelling te maken. Adolf trouwt in 1942 met Lucrèce Bultynck. In 1944 verhuist Adolf naar café “ ’t Oud Gemeentehuis” in de Kortrijksestraat, dat eigendom is van zijn schoonvader. Aan het café is een “boltrog”, een grote ruimte waar de cafégangers kunnen bollen. Adolf gebruikt deze ruimte om meubels te maken, vooral slaapkamers. De kruidenier Jozef Vanhauwaert, die in het bezit is van een vrachtwagen, levert de meubels bij de klanten.

In 1945 aanvaardt Adolf Bauwens een eerste werknemer: Albert Vandenbussche.

Omdat de zaken zo goed gaan, wil Adolf uitbreiden. Hij koopt de wagenmakerij en de kleine herberg tegenover het café, op de hoek met de smalle zijstraat de Knok. In 1947 begint de bouw van de fabriek. Hier worden uitsluitend stoelen en andere kleine meubels vervaardigd. Op de gevel van het gebouw hangt nu het opschrift van voedingswaren Vanhauwaert, handelaars in kruidenierswaren.

Een eigen bedrijf heeft natuurlijk ook een eigen logo. Dit was ook zo bij meubelfabriek Bauwens. Het logo is een cirkel met daarin een A en een B verwerkt. Rond deze cirkel staat bovenaan het woord meubels en onderaan staat het telefoonnummer waarop je het bedrijf kunt bereiken.

De “Oude Fabriek” wordt door het grote succes te klein. Bauwens beslist om een nieuw stuk grond aan te kopen en een nieuwe fabriek te bouwen. In 1967/68 begint de verhuis naar de nieuwe fabriek. De verhuis is een groot feest, met een optreden van zanger Freddy Breck. Heel de Waardamse bevolking is aanwezig. De fabriek zorgt voor heel wat werkgelegenheid in Waardamme. Veel mensen hebben hun grond, woning en welstand gedeeltelijk te danken aan de fabriek. Veel arbeiders willen in Waardamme wonen, dus wordt de wijk “De Vijvers” vrij gemaakt voor woningen van arbeiders. Ook de fabriek zelf bouwt een reeks huizen voor de werknemers.

Tussen 1990-1995 worden in het land meerdere fabrieken gesloten. De meubelfabriek van Bauwens kan nog stand houden, dankzij de werklust van de arbeiders en het goede beleid van de firma. Enkele jaren later kan de fabriek echter door de modernisatie, de computergestuurde machines, de veeleisende veiligheidsnormen, de designmeubels en de algemene achteruitgang van het type meubels dat de fabriek maakt niet langer concurreren met andere bedrijven. In september 1999 houdt de fabriek ermee op.

Door de goed draaiende fabriek komt het sociale leven ook op gang. Dit wordt duidelijk door de oprichting van de voetbalclub Adolf Bauwens, het populair worden van krachtbal, steun aan de gemeenteschool, de vrije basisschool en vele andere verenigingen. De oude parochiezaal wordt vervangen door de WARA en een nieuwe pastorie wordt opgebouwd.

Naast het runnen van de fabriek is de heer Adolf Bauwens ook actief in het openbare leven. In 1958 wordt in Waardamme een muziekvereniging opgericht: “Deugd baart vreugd”. Adolf Bauwens wordt gekozen als eerste voorzitter van deze muziekvereniging. Ook is Adolf Bauwens actief in de politiek. Hij is schepen van Waardamme en dit voor een periode van 23 jaar (van 1953 tot en met 1976).

Artikel categorie: