Sportcomitee Waardamme (door Kurt Hubert)

In het jaar 1930 werd het Sportcomitee Waardamme gesticht door de heren Maurits Verhelst en Edmond Puype. Zij kregen daarbij de steun van de verschillende plaatselijke herbergiers, waaronder Gustaaf Denaeghel en de familie Bultinck. De stichters kregen ook nog steun van het toenmalig Gemeentebestuur van Waardamme. Maurits Trio en Arthur Huyghe zullen zich later bij dit lijstje voegen.

 

Het sportcomitee organiseerde tal van activiteiten. Één van de belangrijkste activiteiten waren de zogenaamde ‘stratekoersen’. Dit waren wielerkoersen die toen nog niet aan een reglementering toe waren. Men ging toen al draaiend rond een ton die in het midden van de straat stond.

De oorlog brak uit en nadien kwamen Gaston Denaeghel en Sylvain Despiegelaere ook in het bestuur terecht. Via de gulle steun van de meubelfabriek Adolf Bauwens, werden er talrijke koersen georganiseerd. Deze waren zowel voor de Liefhebbers, Nieuwelingen als de Onderbeginnelingen. Met de steun van Pol Claeys van de wielerploeg Flandria, vond er een ‘Cyclo-Cross’ plaats in de omgeving van het Nieuw Kwartier. Verschillende toenmalige vedetten zoals Roger De Vlaeminck en Bert Vermeire namen deel aan dit evenement. Op hetzelfde moment organiseerde men ook het Kampioenschap van België Cyclo-Cross voor de Wielerbond voor openbare diensten (WAOD) die gewonnen werd door Noël Danneels.

In het jaar 1969 kwam er een verschuiving in het bestuur, de plaatselijke smid Gaston Denaeghel werd er voorzitter en zijn secretaris werd Despiegelaere Sylvain. Denaeghel zou lang op post blijven en was ongeveer veertig jaar voorzitter van het sportcomitée.

Aanvankelijk richtte het comité enkel plaatselijke koersen in. Men ging nu ook meewerken bij de inrichtingen en organisatie van praalstoeten (vb. inhuldiging van Ides Janssens de Bisthoven als jongste burgemeester van België), bij de installatiehuldigingen van de verscheidene pastoors en de inhuldiging van een 100-jarige. Er werd dus niet enkel meer aan sport gedacht en daarom wijzigde men de naam in “Sport- en Feestcomiteit Waardamme. Later stond deze organisatie ook in voor de organisatie van de kermis en verschillende andere feestelijkheden.

In 1973 kwam er een jonge instroom van leden bij het Sport- en feestcomiteit. Dit waren bekende namen zoals Taveirne Hervé, Maertens Roger, Hughe Michel, Depestel Gerard, Benoni Vanhauwaert, Vandekerkhove Henri, Simoens Norbert, Symoens Gerard en Dhoop Gaston. Denaeghel was nog steeds voorzitter met zijn secretaris Despiegelaere. Door deze inbreng van jonge leden werden er vlug nieuwe initiatieven genomen.

Hervé Taveirne kreeg de materiële steun van de meubelfabriek A. Bauwens en richtte de eerste befaamde Vijversfeesten in. Dit was een groot evenement dat acht dagen duurde. Op zaterdag was er een bal met een verkiezing van de wijkburgemeester. De zondag werd ingekleed met koersen voor jongeren en vanaf de dinsdag werden de resterende zes dagen een 6-daagse op rollen ingericht. Twintig jaar lang kwam er een massa mensen de wijk “De Vijvers” bezoeken. In 1977 vervoegden Van Acker Franki en Denaeghel Willy het bestuur, ten slotte maakte ook Talloen Dirk deel uit van het bestuur.

De laatste jaren kreeg het Sport- en Feestcomitée Waardamme het moeilijker en moeilijker om vrijwilligers te vinden. Dit was een algemene trend want andere verenigingen ondergingen hetzelfde lot. Toch bleven de heren Willy Denaeghel als secretaris en Talloen Dirk als voorzitter met hun echtgenotes nog vele jaren activiteiten ondersteunen. Ze krijgen hiervoor de dankbare steun van vele handelaars van onder meer Groot-Oostkamp en van de Gemeente Oostkamp.

 

Jaarlijks worden de verschillende activiteiten georganiseerd, zoals in juli een wielerwedstrijd voor Elite z/Contract, in het 3e weekend van september een plaatselijke kermis, inrichting van verscheidene wielerwedstrijden voor Nieuwelingen en Aspiranten met jaarlijks ongeveer honderdvijftig renners en de 2e zondag van oktober de jaarlijkse Veldtoertocht meer meer dan 1200 deelnemers.

Artikel categorie: