verdwenen kruidenierszaken in Waardamme (door Anne Kerkhove)

Als je nu door Waardamme komt, zal je al moeten zoeken naar een winkeltje, kleine zelfstandige. Dit was in de twintigste eeuw wel even anders. Toen waren er heel wat kleine zelfstandigen. Zo waren er twee schrijnwerkers, twee beenhouwers, twee veevoederbedrijven, twee smeden, twee kleermakers, drie bakkers, twee winkels met linnen en twee fietsenwinkels.

Een smid, Gaston Denaeghel, was gespecialiseerd in hoefijzers. De andere smid, Vermeulen, bevond zich in de Kortrijksestraat, ter hoogte van waar nu een bloemenwinkel is. Van de twee schrijnwerkers schakelde er in 1945 één over naar meubelfabriek Bouwens. Fietsenmaker ‘Boetje’ Vande Kerckhove was gespecialiseerd in koersfietsen. Van de twee beenhouwers is er nu nog één: vanaf de jaren 1966 - 1970 is de heer Lannoo varkens gaan versnijden voor andere beenhouwerijen. Een winkeltje dat je nu niet meer zult vinden, is de cichorei-as. Hier werd cichorei voor in de koffie vermalen en verkocht.

Wat in die tijd de gewoonte was, is het rondbrengen van de boodschappen. Zo ging de bakker met een fiets op pad, vooraan en achteraan droeg hij een zak waar de broden in vervoerd werden. Ook zag je de bakker soms langsfietsen op een bakfiets, zoals bakker Taveirne in de Kerkstraat. De twee andere bakkers waren Bouts - Hoens en Taveirne - Desanghere. Ook met vis werd rondgegaan. ‘Roste Pol’ kwam van Oostkamp met zijn visschaar en verkocht onder andere ‘scharding’ (schol), ‘leevaard’ (haring) en ‘stokvis’ (kabeljauw).

Voeding Vanhauwaert bestaat nog steeds en is nu aan zijn derde generatie eigenaars toe. De eerste generatie was Cyriel Vanhauwaert. Nu zijn het twee broers die de zaak runnen. Vroeger bestond hun werkwijze eruit om bij de mensen langs te gaan en hen te vragen wat ze nodig hadden. Die bestelling bezorgden ze dan bij de mensen thuis met paard en kar.

Daarnaast had je nog Georgette Delaere die haar kruidenierszaakje openhield in de Beekstraat. Rosette Van Eenoo verhandelde eieren.

Voor kledij kon je terecht bij de kleermaker. Daar zocht je de stof uit die je wou en liet je opmeten. Zo kon de kleermaker je kledij perfect op maat maken. Vanzelfsprekend kon je er ook terecht voor het verstellen of aanpassen van kledij.

 

Café houden kon ook perfect gecombineerd worden met het uitbaten van een kruidenierszaak. Dat bewezen Nyske Desserano (café Nieuw Kwartier) en de families Verhelst (café ’t Hof van Commerce) en D’Hoop (café De Groene Jager)In de Smidse werd uitgebaat door de vrouw van smid Gaston Denaeghel, Hélène Descheemaeker. Waar nu voeding Vanhauwaert gevestigd is (Kerkstraat 5), was een café met wagenmakerij.

Artikel categorie: