Ware Vreugd (door Lies Bertin)

De roots van Ware Vreugd liggen bij de muziekvereniging Deugd baart Vreugd. Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat er in de schoot van Deugd Baart Vreugd een nieuwe toneelvereniging: Ware Vreugd. Het is een sterke vereniging. Net vóór het vijfentwintigjarig bestaan worden wegens omstandigheden de doeken voor de laatste keer toegedaan…

In 1980 krabbelt Ware Vreugd opnieuw recht. Erik Denys en Bruno Van Cluysen brengen tijdens een vrij podium van de jeugdkring Jewa enkele toneelstukjes met jongeren. Het publiek is enthousiast en de toneelvereniging wordt nieuw leven ingeblazen. Het eerste stuk dat ze spelen is ‘De Mandarijntjeskamer’, afkomstig van de hand van Roger Pieters. Paul Walleyn is de regisseur van dienst. Achter de schermen werken Jan Simoens, Freddy Bultynck en Eric Bultynck aan het decor. Franky Vermeulen zorgt ervoor dat alle rekwisieten aanwezig zijn. Natuurlijk zijn ook de spelers van essentieel belang. Freddy Bultynck, Daniël en Marie-Jeanne Deloof, Jan Simoens, Peter Verhelst, Nadine en Caroline Maenhout, en Bruno Van Cluysen wachten in spanning af…

‘De Mirakelmakers’ wordt voor de eerste keer aan het publiek getoond op zaterdag 5 december 1980. De zaal stroomt vol, de toeschouwers zijn benieuwd en de spelers zijn uiterst nerveus. Wat zal het publiek ervan vinden? Om 20 uur start de voorstelling in het parochiaal centrum de Wara. De spelers krijgen scène na scène het volk aan het schaterlachen. Een week later zit de zaal opnieuw bomvol.

Wegens het grote succes heeft Ware Vreugd opnieuw de kracht om voort te doen. Er wordt een tweede toneelstuk gemaakt: ‘Welkom directeur’: ‘De oude directeur van ‘De Magneet’ is gestorven. Het personeel wacht vol spanning op de komst van de nieuwe directeur. Of is hij er reeds?’. De affiche belooft alweer om er een mooie avond van te maken. En dat wordt het ook. Voor de tweede maal stroomt de Wara voor twee weekends volledig vol. Jaar na jaar worden de toneelstukken van Ware Vreugd onvergetelijke pareltjes.

In 1986 pakt Ware Vreugd voor de eerste maal uit met jeugd- en kindertheater. Het jaar daarna wordt dit initiatief overgedaan. Opnieuw worden de voorstellingen echte successen. De constante instroom van jongeren zorgt ervoor dat Ware Vreugd kwiek en gezond blijft. Tot op heden bestaat de vereniging vooral uit jonge mensen. Dit is iets wat men zeker wil behouden. Daarom is Ware Vreugd inmiddels gestart met enkele initiatielessen voor 25 kandidaat-spelers tussen 10 en 15 jaar uit Waardame en omstreken. 

Voor het tienjarig bestaan van Ware Vreugd worden de jubilarissen in de bloemetjes gezet. Ook mevrouw Bauwens krijgt een boeket bloemen. Zonder de familie Bauwens zou het bestaan van Ware Vreugd namelijk niet mogelijk zijn geweest. De belangstelling van mensen buiten de gemeente neemt jaar na jaar toe. De toneelvereniging heeft ondertussen publiek in de ganse provincie West-Vlaanderen.

In 2007 organiseert men een café-theater, ‘De Mandarijntjeskamer’ genaamd. De volledige zaal wordt volledig omgetoverd en ingekleed volgens het thema. Het podium wordt middenin de zaal geplaatst, zodat iedereen kan meegenieten van het toneelstuk. Maar dit is nog niet alles. Elke kijker wordt voorzien van eten en drank. Het succes is overweldigend. Daarom beslist Ware Vreugd om twee jaar later, in 2009, het café-theater over te doen. Opnieuw is het publiek laaiend enthousiast. Wegens het grote succes is het café-theater een tweejaarlijkse trend geworden. Ware Vreugd is een toneelvereniging die streeft naar kwaliteit. Vriendschap en solidariteit zijn twee kernbegrippen. Het belangrijkste doel is toegankelijk theater brengen met mensen van eigen bodem. Inmiddels heeft Ware Vreugd bijna 40 toneelstukken gespeeld in de Wara.

Artikel categorie: