Wettelijke Passeringen (15/12/2008)

Deze nieuwste publicatie van HKO handelt over “De Wettelijke Passeringen van de heerlijkheden Oostkamp, Buskensambacht, Erkegem en Roden-Nieuwenhove”.

 

Naast de landboeken, staten van goed, bevolkingsregisters enz. zijn de wettelijke passeringen een nuttige informatiebron voor zowel het familieonderzoek als voor de studie van de gemeente. Deze wettelijke passeringen waren eigenlijk allerlei onderling afgesloten overeenkomsten en contracten die voor de schepenbank (wet) konden verleden worden en zo een officieel karakter kregen. Zo vindt men er o.a. verkopingen, verhuringen, verpachtingen van onroerend goed, schenkingen,…

 

Deze publicatie van deze documenten uit de periode 1535-1796 is een mooi voorbeeld van wat men noemt ‘ontsluiting van archiefbronnen’. Als men hetzij genealogisch onderzoek, hetzij heem- of geschiedkundig onderzoek wil doen, moet men bijna altijd de archieven induiken. Er ligt immers zeer veel materiaal diep verscholen in de vele, vele boeken en documenten. Het doornemen van dat materiaal is een tijdrovende bezigheid. Dankzij deze publicatie kan dit nu veel sneller gebeuren.

 

Het is de verdienste van de auteurs – E.H. Alban Vervenne en Marc Verschilde – dat ze deze vele documenten, die zich in het Rijksarchief te Brugge bevinden, hebben doorgenomen, gelezen, geresumeerd en de zo verkregen gegevens op een heel toegankelijke manier hebben opgeslagen. Op deze manier is het voor de komende onderzoekers veel eenvoudiger om doelgericht de gewenste info op te zoeken en onmiddellijk het originele document te gaan raadplegen.

 

Dit naslagwerk, dat 285 pag. telt en in 2 delen wordt uitgegeven, zal voor veel onderzoekers nieuwe poorten openen en hopelijk aanleiding geven tot nieuwe ontdekkingen.

 

De publicatie kost 23 euro (leden HKO: 18 euro) en is verkrijgbaar bij secretaris Sebastian Vande Ginste, Korte Kwadeplasstraat 8, 8020 Oostkamp,

\n sebastian.vandeginste@skynet.be

Dit e-mailadres wordt beschermd tegen spam bots, u heeft Javascript nodig om het te bekijken

of 050/84 13 16. Als de publicatie moet opgestuurd worden dan komen er 4 euro verzendingskosten bij. De verzending gebeurt na ontvangst van het verschuldigde bedrag op 738-0014741-19 (rekening van HKO) met vermelding van 'wettelijke passeringen'+naam. 

Artikel categorie: